Groene vrijwilligers Groningen bijeen op landgoed Ewsum in Middelstum

Groene vrijwilligers Groningen bijeen op landgoed Ewsum in Middelstum

Op vrijdagmiddag 8 september zijn zo’n 250 vrijwilligers van de Groene Zes natuurorganisaties in Groningen bijeengekomen op landgoed Ewsum in Middelstum. Onder de noemer ‘Gronings Groen’ hebben we de vrijwilligers getrakteerd op een uitgebreid programma van workshops, lezingen en activiteiten als waardering voor hun inzet voor landschap, natuur en milieu in onze provincie.

9 september 2023

Gronings Groen werd om 14.00 uur geopend door Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, namens de natuurorganisaties. Gedeputeerde Henk Emmens van de provincie Groningen woonde een deel van de middag bij en sprak de vrijwilligers bij de afsluiting om 17.00 uur toe. Zie de foto’s hieronder voor een sfeerimpressie.

Vrijwilligers onmisbaar voor het landschap

Vogelteller, molenaar, gids of wilgensnoeier – de groene vrijwilliger kent vele gezichten. Hij of zij zet zich belangeloos in voor natuur en landschap, in de stad of in het landelijk gebied. Vrijwilligers maken zich sterk voor hun omgeving en zijn onmisbaar voor natuur en natuurbeleving in Nederland. Naast de instandhouding van natuur en landschap, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie en helpen ze mee aan het vergroten van draagvlak voor de natuur. Kortom, de Groningse natuur kan niet zonder vrijwilligers!

Liefde voor het landschap

Het was dit jaar voor de achtste keer dat Gronings Groen werd georganiseerd. Elke editie kent zijn eigen thema, dit jaar was dat ‘Liefde voor het landschap’. Deze liefde verbindt de groene vrijwilligers met elkaar en met de natuurorganisaties. Het programma-aanbod probeerde die liefde te verdiepen. Zo was er de workshop ‘Maak je eigen Natuur Journaal’ van illustrator Mirja Brandorff, een lezing van ecoloog Henk Hut over de verhouding tussen mens en natuur en een minicursus ‘Op de bres voor de natuur in jouw gemeente’ door Frank Velthuizen.

Landgoed Ewsum

Het terrein van borg Ewsum van Het Groninger Landschap heeft een rijke historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De boerderij met schuren herinnert aan vervlogen tijden. In het oude koetshuis zit een theeschenkerij en een vakantiewoning. Van de oude borg resteren alleen nog de gracht en de donjon, als stille getuigen van de strijd tussen Stad en Ommeland. Het borgterrein wordt onderhouden door WerkPro en omvat een historische groentetuin, een kruidentuin, een boomgaard, een bloementuin, een kas en een 40 meter lange fruitmuur.

Gronings Groen wordt georganiseerd door Het Groninger Landschap, IVN, Landschapsbeheer Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Tags: