Future & Energy: verslag Energietour 24 september

1 oktober 2021

Future & Energy: verslag Energietour 24 september

Op 24 september hebben we met de partners JongRES, GrEK en Vakland Het Hogeland de duurzame energietour in Groningen gedaan. Jongeren tussen de 18 en 35 jaar konden zich aanmelden voor een rondrit door de provincie langs een aantal interessante duurzame energieprojecten. Deze energietour was speciaal georganiseerd voor jongeren, omdat het over hun toekomst gaat en we op dit moment vaak nog de wat oudere doelgroep bezig zien met de onderwerpen energie en duurzaamheid. Deze dag was de aftrap van meerdere activiteiten die we willen gaan organiseren voor jongeren.

We vertrokken ’s ochtends vanaf BusinessCenter The Rock naar de eerste bestemming in Winsum, waar twee EAZ windmolens en een zonnedak van 132 zonnepanelen zijn gerealiseerd door energiecoöperatie Winsum Duurzaam. Voorzitter Joop Assies gaf uitleg over het ontstaan van de energiecoöperatie, hoe de windmolens en het zonnedak tot stand zijn gekomen en de toekomstige projecten. Nadat alle vragen beantwoord waren, stapten we met zijn allen in de bus richting de Eemshaven.

Aangekomen in de Eemshaven stopten we bij het windmolenpark. Specifiek gezegd bij De Goliath, voorheen de hoogste windmolen van Nederland. De volgende locaties in de Eemshaven waren de kolencentrale van RWE en de energiecentrales van Vattenfall en Engie. Wouter van der Galiën van JongRES vertelde over deze locaties en over de ‘energie hub’ Eemshaven tijdens de route door het gebied.

Het volgende energieproject was gelegen in ’t Zandt, waar de energiecoöperatie Zonnedorpen een zonnepark heeft met 1528 zonnepanelen. Dit project is uniek omdat de bewoners niet hoeven te betalen om deel te nemen aan de coöperatie. Pi van Weert, een van de oprichters van Zonnedorpen, nam de groep mee naar het zonnepark en vertelde hoe het tot stand is gekomen en wat daar allemaal voor nodig was. Ook Pi kreeg veel vragen, die hij allemaal uitgebreid heeft beantwoord.

Het zonnepark was de laatste locatie, maar bij terugkomst bij The Rock werd de groep verwelkomd met een drankje en hapjes. Er werd nog een pubquiz gehouden over de informatie die deze dag verteld was. De winnaar kreeg uiteraard een leuk prijsje en na de pubquiz is er nog lang nagepraat en leek iedereen een erg leuke dag te hebben gehad.

Wil je graag op de hoogte worden gehouden over de toekomstige activiteiten of hierover meedenken? Stuur dan snel een bericht naar: s.rommets@nmfgroningen.nl.