Fietstour langs klimaatboeren in Groningen

6 oktober 2020

biologisch-dynamisch melkveehouder Berend Steenbergen uit Onnen

Verzilting, verdroging, bodemdaling en natte voeten
Fietstour langs klimaatboeren in Groningen

Al enige jaren komen we onder de vlag ‘Tour du Boer’ over de vloer bij de boer. Om pioniers in de spotlights te zetten, om met hen in gesprek gaan en om te kijken hoe zij werken aan natuurinclusieve landbouw. Hoe zijn de laatste drie droge jaren hen vergaan? Met de Fietstour du Klimaatboer is dit in beeld gebracht.

Tachtig procent van het Gronings landgebruik is agrarisch en verspreid over alle soorten landschappen die de provincie heeft. Zo krijgen alle boeren op verschillende manieren met klimaat gerelateerde problemen te maken: de één heeft te maken met verzilting, een ander met veenoxidatie door droogte, weer een ander juist met natte voeten. Kortom, alle boeren zijn klimaatboeren!

Klimaatbestendig platteland
Met vallen en opstaan werken diverse Groningse boeren al aan een klimaatbestendige bedrijfsvoering, gericht op de lange termijn. Hebben zij de sleutel in handen voor het klimaatbestendige platteland? In de (na)zomer van 2020 ging Jasper Tiemens op pad om dit te onderzoeken, samen met het team van Klimaatadaptatie Groningen.

Fiets de Tour du Klimaatboer
Het resultaat is geland in een serie video’s met interviews op het Groningse platteland, gecombineerd met een fietsroute rondom de stad Groningen. Via de app Spacetime Layers kun je de route fietsen en de video’s kijken op de plek waar ze zijn opgenomen, om zo zelf te aanschouwen hoe klimaatverandering ons allemaal raakt.

Praktische informatie
Wil je de Fietstocht du Klimaatboer zelf ervaren, downloadt dan eerst de app Spacetime Layers en scan vervolgens deze QR code of zoek op ‘klimaatboer’. Daarna kun je de route fietsen, de video’s verschijnen op de juiste locatie in de app. De route is te fietsen in twee etappes: via Kardinge, naar Noorddijk en het Reitdiep en via Euvelgunne, naar Woldjerspoor en de Onnerpolder.

Foto: biologisch-dynamisch melkveehouder Berend Steenbergen uit Onnen

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr