Fietstour du Boer Let’s Gro

8 november 2019

Fietstour du Boer Let’s Gro

Op 2 november tijdens stadsfestival Let’s Gro organiseerde de Natuur en Milieufederatie Groningen een ‘Fietstour du Boer’. We wilden stadjers meenemen naar boer Jan-Hendrik van Martinizicht, die biologisch vee houdt en zijn land aan de rand van stad en reservaat Koningslaagte beheert met liefde voor weidevogels.

Na een zonnige tocht vertelde Jan-Hendrik tussen zijn kauwende koeien hoe hij zijn moderne boerenbedrijf runt met aandacht voor kringlopen, de bodem en natuurbeheer. We hadden bioloog Raymond Klaassen ook uitgenodigd om iets te vertellen over het veranderen van dit landschap en welke plek de biodiversiteit hierin heeft. Het cultuurlandschap van het Reitdiepgebied is een van de oudste in Nederland, en dat onder de rook van de stad Groningen. Raymond liet op kaarten zien hoe de percelen in vergelijking met een eeuw geleden niet veel zijn veranderd qua vorm, maar wel dat de akkerbouw verdwenen is. Aandachtig luisterden de fietsers op een baal stro met een bakje koffie en overheerlijke appelcake, met eigen appels gemaakt door Jeltsje, de vrouw van Jan-Hendrik. In de schuur maakten we kennis met het melkvee, de Limousine vleeskoeien en de bijzonder grote populatie soepeenden. We bestudeerden met Raymond en Jan-Hendrik de structuur van het koeienvoer, dat bestaat uit een grasmengsel van extensieve natuurgrond en zijn reguliere percelen voor een optimale balans in eiwit en vezels.

Het lukte met moeite de mensen uit de stal en weer op de fiets te krijgen. Raymond nam ons mee naar een paar prachtige plekken in het Reitdiepgebied, waar honderden vogels in de ondergelopen weilanden wachtten op de avond. Terwijl de torenvalken en buizerds zich tegoed deden aan het uitstekende muizenjaar, liet Raymond ons zien hoe de eeuwenoude perceelsgrenzen nog goed zichtbaar zijn met hun grillige slootjes en reliëf. Het Groninger Landschap beheert hier kruidenrijk grasland en dat zie je. De duisternis en de kou stuurden ons terug naar de Grote Markt. Dank aan Raymond, Jan-Hendrik, Jeltsje en onze stagiaire Marianne, die ons geholpen heeft met organiseren. Dank ook aan de Provincie Groningen die deze Fietstour du Boer met een financiële ondersteuning mogelijk heeft gemaakt.

Dit smaakt naar meer, we komen graag terug!

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr