Feestelijke opening kunstwerk en nachttuin bij Noordpolderzijl: ‘In het donker zie je meer’

10 mei 2024

Feestelijke opening kunstwerk en nachttuin bij Noordpolderzijl: ‘In het donker zie je meer’

Beleef de donkerte in het Waddengebied

Hangmatten in Sterrenzijl

Op woensdagmiddag 8 mei werd bij de kleinste zeehaven van Nederland het kunstwerk Sterrenzijl en de bijbehorende nachttuin geopend. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor hoe waardevol de duisternis van de Waddenregio is. Dat hier nog weinig lichtvervuiling is, is namelijk belangrijk voor het welzijn van mens en natuur. Bovendien is de sterrenhemel veel mooier wanneer het écht donker is. Het kunstwerk en de tuin bieden een podium om te genieten van de duisternis en weidsheid van de Waddenkust. Wethouder Stefan van Keijzerswaard opende de nieuwe locatie van het programma Donkerte van de Wadden: ‘Deze plek is een mooie toevoeging voor het beleven van Het Hogeland en het donker, een kernwaarde van het Waddengebied’.

Noordpolderzijl is een van de donkerste plekjes langs de Waddenkust. De duisternis op deze bijzondere historische plek wordt nu benadrukt door het nieuwe kunstwerk Sterrenzijl, dat is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet. Overdag kun je er meer leren over de sterrenhemel en kun je genieten van het weidse landschap. ’s Avonds wordt Sterrenzijl pas echt speciaal: neem plaats op de loungebank of ga liggen in een hangmat en geniet van de prachtige sterrenhemel boven je.

Rondom het kunstwerk is een ‘nachttuin’ aangelegd: een tuin die optimaal is ingericht voor nachtdieren. In de bosrand staat kamperfoelie die ’s nachts geurt om nachtvlinders te lokken, de bessenstruiken in de aangeplante bosrand zijn eetbaar voor mens en dier en er zijn egelhuisjes en een ransuilenmand geplaatst. Ingezaaide bloemen en extensief maaibeleid gaan zorgen voor meer kleur en diversiteit in de begroeiing. De tuin is ontworpen in samenwerking met Rianne Luring van Stichting Landschapsbeheer Groningen. Kunstwerk Sterrenzijl en de nachttuin zijn ‘s avonds toegankelijk, op voorwaarde dat bezoekers de rust en het donker van Noordpolderzijl bewaren: gebruik geen licht en maak geen lawaai.

Donkerte van de Wadden

Het Waddengebied is een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt. Het programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor het beschermen en beleven van dit donker en wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en de Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door steun van het Waddenfonds, de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, het Cultuurfonds en het Nationaal Programma Groningen. De locatie bij Noordpolderzijl is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Het Hogeland. Zie voor een overzicht van locaties om het donkere Waddengebied te beleven: www.donkertevandewadden.nl.

Tags:
Profiel Silla Schouwstra

Silla Schouwstra

Communicatiemedewerker werkdagen: ma, do, vr t/m 14.00; di t/m 17.00