EvoScope zoekt stadjers om kruisspinnen te spotten

30 september 2020

EvoScope zoekt stadjers om kruisspinnen te spotten

In samenwerking met de Universiteit Gent (UGent) onderzoekt EvoScope de evolutionaire aanpassing van de kruisspin aan verstedelijking. Het is nu (september/oktober) tijd om kruisspinnen te zoeken, dus zijn in het kader van het project de Spinnenspotter studenten op pad gestuurd in de stad Groningen en omgeving op zoek naar kruisspinnen en de wijze waarop zij zich in kleur, grootte en in de omvang van het web aanpassen aan stedelijke stressfactoren zoals hittestress en kunstlicht. De studenten beperken zich dit jaar tot een transect van de Grote Markt naar Vosbergen.

kruisspin (foto Martina Hop)

EvoScope
EvoScope is onlangs begonnen om onderzoek te doen naar de evolutie in de stad. Het is een initiatief van Naturalis Leiden, de universiteiten van Amsterdam en Groningen, de drie gemeentes en een scala van groene organisaties, waaronder IVN en Steenbreek. De wereld wordt steeds stedelijker. We houden bij het inrichten van onze steden vooral rekening houden met onze eigen behoeften, maar er zijn ook veel dieren en planten die in de stad proberen te overleven. Onderzoek laat zien dat sommige dieren en planten op verrassende manieren omgaan met de uitdagingen van de stad, en dat evolutie in deze nog steeds redelijk nieuwe omgeving heel snel kan gaan. Door goed in beeld te brengen hoe planten en dieren zich aanpassen aan de uitdagingen in de stad, krijgen we een beter idee van hoe snel en efficiënt evolutie kan werken. Daarnaast geeft het inzichten in hoe we de stad beter kunnen inrichten om het leven van planten en dieren in de stad wat makkelijker te maken.

Meedoen?
Dit onderzoek leent zich prima voor waarnemingen door burgers (scholieren, etcetera). Dat kan langs het transect, maar ook daarbuiten is elke locatie welkom. De app voor algemene waarnemingen is beschikbaar op deze website van UGent (waarop ook veel achtergrondinformatie); er is een handleiding voor het transect in Groningen. Dit jaar is een pilot en zijn alle waarnemingen, ideeën en commentaar welkom. Wordt volgend jaar ongetwijfeld vervolgd.

Meer informatie: m.k.de.boer@rug.nl

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr