Eerste boomplantactie Bomen zijn baas groot succes!

Eerste boomplantactie Bomen zijn baas groot succes!

De plantcampagne Bomen zijn baas ging maandag 1 maart van start in de gemeente Groningen en liep zo goed dat al het beschikbare plantmateriaal binnen twee (!) dagen was uitverkocht. De duizenden bomen en struiken vlogen als het ware de deur uit. De komende tijd kan het plantmateriaal afgehaald worden bij de kweker en daarmee is de eerste plantcampagne afgerond. De inwoners van de andere gemeenten in de provincie moeten nog even geduld hebben, maar de komende twee jaar komen ook die aan de beurt. De planning hiervan wordt op een later moment bekend gemaakt op planboomgroningen.nl.

10 maart 2021

Bomen zijn baas
Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘De campagnetitel slaat natuurlijk op de lijst met voordelen die bomen brengen in je tuin, op je erf of elders in het landschap. Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor het tegengaan van hittestress in de versteende omgeving, voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen, houtwallen en bossen vormen in het landschap een belangrijke habitat voor vele soorten planten en dieren. We kiezen voor inheemse soorten, die goed zijn voor de dieren die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Met de actie Bomen zijn baas trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. We werken samen met lokale kwekers. Het aanbod past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 40 soorten. En het allermooiste? De jonge boompjes zijn aan te schaffen met een forse korting voor maar 1 euro per stuk! Denk aan boompjes van ongeveer 60 à 80 cm hoog. We hebben de provincie verdeeld in 8 regio’s, en de eerste regio waarmee we zijn gestart, was de gemeente Groningen. De planning van de andere regio’s is nog niet bekend.

Plan Boom
Bomen zijn baas is onderdeel van Plan Boom. Het plan om 10 miljoen extra bomen door heel Nederland, in tuinen, bermen en op bedrijventerreinen te planten. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr