Beleef de Nacht van de Nacht zaterdag 26 oktober!

18 oktober 2019

Beleef de Nacht van de Nacht zaterdag 26 oktober!

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de 15e Nacht van de Nacht! 

Ook dit jaar vragen de Natuur en Milieufederaties met honderden evenementen door het hele land weer aandacht voor het donker en voor energiebesparing op licht. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland 125 keer lichter. Nachtelijk kunstlicht kost veel geld en energie, maar verstoort bovendien ook het bioritme van mensen, dieren en planten. In onze steden en dorpen is de mooie sterrenhemel amper nog te zien.

Activiteiten in de hele provincie

Op 26 oktober vinden daarom in de gehele provincie Groningen weer tal van prachtige activiteiten plaats om het donker te beleven. Wat te denken van een vaartocht op het wad of het Leekstermeer? Of (bos)wandelingen in het donker in Smeerling, Ter Apel, Westerwolde, Lauwersoog of Groningen met een warm drankje als afsluiting? Kinderen mogen in het aardedonkere Klooster Ter Apel met zaklamp op zoek gaan naar ‘de man met de lange oren’. Molen Koningslaagte maalt, er is een wandeling en een kleine streekmarkt met muziek.

Bij Pieterburen en Termunten kunnen tijdens een dijkwandeling het wad en zijn nachtelijke geluiden worden beleefd. In het Winschoter bos is bijzonder spektakel met dans, theater en muziek. En in Appingedam is een orgelconcert in de donkere kerk. Bij de sterrenwachten in Lauwersoog, Ulrum en Groningen kan met telescopen naar de nachtelijke hemel gekeken worden. Het Kapteyn Instituut Groningen organiseert bovendien boeiende lezingen en knutselmogelijkheden voor kinderen. Kijk voor alle activiteiten en aanmelding op: www.nachtvandenacht.nl.

Oproep aan Groningse horeca, bedrijven en gemeentes

Restaurants kunnen ook hun steentje bijdragen aan de Nacht van de Nacht. Wat is er sfeervoller dan dineren bij kaarslicht? Bijvoorbeeld bij Bistro ‘Heerlijk’ in Haren. Bedrijven, organisaties en gemeentes worden eveneens opgeroepen om die avond het licht van gebouwen en reclamepanelen te doven. De Martinitoren, de Der Aa-kerk, de verlichte bruggen, alle gemeentelijke gebouwen, woningbouwcorporatie Nijestee en het provinciehuis in stad Groningen zijn die avond in ieder geval donker! Aanmelden kan via www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij.

Een fijne Nacht van de Nacht gewenst!

Tags: