Actieplan groene vrijwilligers overhandigd aan gedeputeerde Henk Staghouwer tijdens Natuurwerkdag

12 november 2021

Actieplan groene vrijwilligers overhandigd aan gedeputeerde Henk Staghouwer tijdens Natuurwerkdag


Een recordaantal van 900 vrijwilligers stak tijdens de 20e editie van de Natuurwerkdag op 36 locaties verspreid over de provincie de handen uit de mouwen. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het beheer, herstel en de versterking van natuur en landschap. Daarom heeft een aantal organisaties* het Actieplan Groene Vrijwilligers Groningen opgesteld. Peter Hellinga, directeur van Landschapsbeheer Groningen, overhandigde in Middelstum het actieplan aan gedeputeerde Henk Staghouwer.

Beheer van het landschap kan niet zonder vrijwilligers
‘Beheer van het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Met dit actieplan gaan we er samen met de groene vrijwilligersorganisaties in Groningen voor zorgen dat we de toenemende belangstelling en de organisatievraag van groen vrijwilligerswerk goed organiseren’, aldus Peter Hellinga. ‘Echt fantastisch om te zien hoeveel vrijwilligers er op zo’n dag aan de slag zijn.’

‘Lekker actief buiten bezig, in plaats van achter de beeldschermen’
Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer gaf samen met wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta het startschot in Middelstum. Staghouwer: ‘Wat mooi om te zien dat er ook veel kinderen actief bezig zijn. Lekker buiten spelen, even niet achter het beeldscherm.’ Dit jaar was er extra veel aandacht voor de jeugd. Op vrijdag 5 november deden daarom ook al veel basisschoolleerlingen mee aan de Natuurwerkdag.


Natuurwerkdag
De Natuurwerkdag is inmiddels in heel Nederland een begrip op de eerste zaterdag van november. Duizenden vrijwilligers geven samen met diverse groene organisaties een belangrijke impuls aan het landschap. Zagen, snoeien, knotten, zeisen, planten: werkzaamheden die erop gericht zijn het landschap te behouden of versterken. ‘Ik heb altijd wat met de natuur gehad. Je kunt de natuur steunen door een lidmaatschap, maar het is toch veel fijner om zelf actief aan de slag te gaan. Lekker buiten, met andere mensen!’, aldus een van de enthousiaste vrijwilligers.

De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en is een initiatief van LandschappenNL. In de provincie Groningen neemt Landschapsbeheer Groningen de organisatie voor haar rekening.

*Landschapsbeheer Groningen, Het Groninger Landschap, Staatsbosbeheer Groningen, Natuurmonumenten Regio Noord, IVN Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Collectief Midden Groningen, Collectief Groningen West

Tags:
Profiel Ronald Kaatee

Ronald Kaatee

Coördinator secretariaat en communicatiemedewerker werkdagen: ma, di t/m 17.00; wo, do, vr t/m 14.00