Actie met gratis perenbomen al enorm succes, maar er volgt meer!

25 augustus 2020

Actie met gratis perenbomen al enorm succes, maar er volgt meer!

150.000 gratis perenbomen voor iedereen! MeerBomenNu houdt zich normaal gesproken bezig met het zorgvuldig verzamelen van overdadige zaailingen in de natuur, om deze uit te zetten op plekke waar ze meer kans maken. Nu hebben ze deze jonge laagstam conference perenboompjes aangeboden gekregen van een kweker die ze normaal gesproken zou verkopen aan professionele telers, maar ze nu niet meer kwijt kan vanwege de coronacrisis.

Een prachtige kans om deze peren in heel Nederland een nieuwe plek te geven en ons bomenbestand te verrijken! We horen al van vele vrachtwagens die naar het noorden zijn afgereisd, ook in Groningen staan er duizenden ingekuild. In heel Nederland en ook in Groningen leidde de eerste weggeefactie al tot een enorme toestroom van mensen. Ook de komende tijd zullen er nog wel initiatieven zijn waar je deze bomen kunt ophalen – hou daarvoor MeerBomenNu in de gaten. Om deze bomen succesvol groot te laten worden, hebben we wel een paar aandachtspunten:

• Ze zijn voor de bulk opgekweekt, en wellicht niet allemaal van goede kwaliteit.
• Dit zijn laagstam perenbomen, bedoelt voor grote opbrengst en korte levensduur.
• Ze komen uit de koelcel en zijn in rust. Hier een aantal tips van MeerBomenNu voor maximaal overlevingsresultaat.
• Let goed op de plantlocatie en omstandigheden en zet er niet veel vlak bij elkaar. Het is een gevoelig ras voor bijvoorbeeld perenvuur en bacterievuur. Ze houden van een goed waterdoorlatende grond en niet van natte plekken.

Plan Boom
Deze actie is een mooie kans om meer bomen in de grond te krijgen en MeerBomenNu doet ook goed werk met de zaailingen. Wist je dat er meer oppervlakte bedrijventerrein dan bos in Groningen is? Het is van groot belang dat er meer bomen en struiken worden geplant in Groningen om de biodiversiteit een boost te geven en ons te bewapenen tegen een veranderend klimaat. Dit najaar beginnen wij als Natuur en Milieufederatie Groningen samen met Landschapsbeheer Groningen en andere partners in Groningen met Plan Boom, een plan voor tenminste 10 miljoen extra bomen in heel Nederland de komende vier jaar. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen de Natuur en Milieufederaties iets aan doen.

Plantcampagnes
We trappen dit najaar af met een plantcampagne en ondersteunen initiatieven met hun plantacties, van natuurbeheerders tot particulieren en voedselbosinitiatieven. We komen hier snel met meer informatie en een oproep aan jullie voor plantacties en vrijwilligers om mee te helpen planten.

Meer weten?

Lees hier meer over Plan Boom en/of abonneer je hier op de gratis nieuwsbrief van Plan Boom.

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr