21 december: laatste kans om Oerboeren van het Westerkwartier met programma bij te wonen

Film over landbouw van weleer met mini-college door Alex Datema en nagesprek met Jasper Tiemens

21 december: laatste kans om Oerboeren van het Westerkwartier met programma bij te wonen

De tournee van de film Oerboeren van het Westerkwartier in combinatie met een programma nadert zijn eind. 21 december is de laatste keer dat bezoekers een avond in deze vorm kunnen bijwonen. In de film worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ van tussen de 76 en 102 jaar oud geïnterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd en meegeven voor de toekomst? Na afloop van de film geeft Alex Datema, boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur, een mini-college en praat het publiek met Alex en Jasper Tiemens (projectleider Natuur en Landbouw bij de Natuur en Milieufederatie Groningen) na aan de hand van stellingen. De laatste avond in de serie van vier wordt georganiseerd MFC De Meeden in Aduard.

9 december 2022

Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.

(tekst loopt door onder de video)

 

Jasper Tiemens: ‘Met Oerboeren kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren ’60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.’

Alex Datema en Jasper Tiemens tijdens de bijeenkomst in Wongema te Hornhuizen op 7-12-’22.

 

Programma met mini-college en nagesprek aan de hand van stellingen

Na afloop van de vertoning van Oerboeren geeft Alex Datema een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, zelf ook boer in het Westerkwartier en kan het publiek als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna praat het publiek met Jasper en Alex na aan de hand van stellingen.

Praktische informatie

De laatste vertoning is woensdag 21 december in het MFC De Meeden in Aduard. De film is kosteloos te bezoeken. De inloop is om 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. Opgeven kan via p.klooster@nmfgroningen.nl.

Andere vertoningen

Tot 2 december was de film ook te zien als onderdeel van de tentoonstelling KOE in het Museum Wierdenland. Ook organiseren onderwijsinstellingen AOC Terra en Van Hall Larenstein een vertoning in combinatie met een programma voor hun studenten. Zelf een vertoning regelen voor je dorpshuis, vereniging of gezelschap? Kijk dan hier voor alle informatie.

De film is mede tot stand gekomen met behulp van het programma Westerkwartier Natuurinclusief en de vertoningen zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

logo Westerkwartier Natuurinclusieflogo Provincie Groningen

 

Tags: