14 oktober: Appelfeest Groningen!

17 september 2018

14 oktober: Appelfeest Groningen!

Sap, cider, Heel Groningen Bakt, dr. Appel en meer op 14 oktober

Op zondag 14 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van Toentje in de Oosterparkwijk de tweede editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Alvast een idee krijgen? Bekijk hier het leuke filmpje dat Dagblad van het Noorden vorig jaar tijdens het Appelfeest maakte! of ga meteen naar appelfeestgroningen.nl voor alle informatie.

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staan de Sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Klik hier voor alle informatie.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Heel Groningen Bakt…Appeltaart
Een appelfeest is niet compleet zonder appeltaart! In Heel Groningen Bakt..Appeltaart zoeken we naar de lekkerste Groninger Appeltaart. Van lokale appels uiteraard. Meedoen? Lever je taart in voor 13.00 uur die dag. De juryleden zijn niemand minder dan Saakje ‘Het Bakmeisje’ en Sarena Solari, winnares Heel Holland Bakt 2015. Klik hier voor alle informatie.

Ontdek en proef bij Zummer Cider
Lokale ciderbrouwerij Zummer Cider heeft haar werklokaal in de ateliers van creatieve broedplaats Het Werk, die tevens aan het terrein van Toentje liggen. Tijdens het Appelfeest opent Zummer de deuren en kun je een kijkje in de keuken van deze cidermakerij krijgen. Daarnaast kun je om 13.00 en 15.00 uur een ciderproeverij bijwonen (kosten: 10 euro). Klik hier voor het verhaal achter Zummercider en hier om je meteen op te geven voor de proeverij.

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom erin je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren.

Appelmarkt
Op het terrein is een gezellige markt met kramen van Doggerland Craft Cider, Kwekerij de Baggelhof, Landschapsbeheer Groningen, Velt Groningen, Greendreamster, Waddenvarkens, De Voetspot Groningen en Foodbattle Groningen.

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen hun eigen smoothie bij elkaar trappen op de Blender Bike of zich fris en fruitig laten schminken.

Hete Bliksem
Om 17.00 uur kunnen bezoekers voor € 8,50 aanschuiven voor een bord stamppot appel, oftewel Hete Bliksem, in een nieuw jasje gestoken en verzorgd door Cook-ing. Opgeven hiervoor is wel noodzakelijk! Meenemen kan ook. Klik hier voor het aanmeldformulier!

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de Gemeente Groningen, Landschapsbeheer GroningenDoggerland Craft CiderSaakje Het BakmeisjeZummer CiderRob Grip (Blenderbikes), Cook-ing, het Koffiestationen Toentje.

Tags: