1.000 extra bomen en struiken op lokale coöperatieve zonneparken

9 december 2022

1.000 extra bomen en struiken op lokale coöperatieve zonneparken

Goed nieuws voor vijf collectieve coöperatieve zonneparken in Groningen: binnenkort zijn ze zo’n 1.000 inheemse bomen en struiken rijker, dankzij een subsidie de we ontvingen van de provincie Groningen. De coöperaties zijn deelnemers van de leergemeenschap waarin we samen met hen, ecologen en Grunneger Power onderzoeken hoe de biodiversiteit op zonneparken het beste vergroot kan worden.

Deze bijdrage helpt mee om hier een grote stap in te maken. De komende jaren gaan we, samen met de coöperaties, volgen wat de maatregelen voor effect hebben op de biodiversiteit. Ook werken we een aan een handreiking, die voor alle initiatieven praktische tips biedt en de kennis beschikbaar stelt die we in de leergemeenschap opdoen.

De zonneparken
De deelnemende parken zijn Vierverlaten, Meerdorpen, Zonneweide Glimmen, De Mikkelhorst in Haren en Sunbrouck in Zuidbroek.

Biodiversiteit vergroten op zonneparken
De leergemeenschap is onderdeel van het project Biodiversiteit vergroten op Zonneparken, dat we samen met Grunneger Power uitvoeren en waaraan ook zonnepark Zonnedorpen deelneemt. In het project Biodiversiteit vergroten op Zonneparken stimuleren we samen met en Grunneger Power coöperaties om zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur bij de inrichting van een zonnepark. Met ons gezamenlijke netwerk van lokale energiecoöperaties en kennis over biodiversiteit en ecologie (NMG) en energieopwekking (GP) kunnen we de coöperaties bijstaan.

Vrijdag 14 oktober was er een excursie voor raads- en Statenleden naar de Energie Coöperatie Zonneweide Glimmen. In dit bericht kun je daar meer over lezen.

Lees hier ons Manifest Zonneparken Noord-Nederland

Tags:
Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, wo, do