NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
World Press Photo 18 Groningen in het teken van Milieu

World Press Photo 18 Groningen in het teken van Milieu

De wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling is terug in Groningen. Van vrijdag 9 november tot en met zondag 2 december zijn de foto’s dagelijks te zien bij de Synagoge van Groningen.

World Press Photo 18 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto’s uit 2017. De tentoonstelling bestaat uit bijvoorbeeld portretten, documentaire series en nieuwsbeelden. World Press Photo maakt zo elk jaar een actuele selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatief hoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in. Voor deze 61ste editie van de World Press Photo tentoonstelling, zijn de winnaars geselecteerd uit 73.044 beelden van 4.548 fotografen uit 125 verschillende landen. Nieuw dit jaar in Groningen is de Digital Storytelling Contest: een innovatieve nieuwe media variant van World Press Photo met documentaires en interactieve websites.

Daarnaast is de NonFiction Photo Exhibition te zien, geproduceerd door lokaal talent, met ‘Green is the new Black’, een fototentoonstelling met werk van lokaal talent. Geïnspireerd op het thema Milieu en ‘Solutions Journalism’, zoekt de tentoonstelling lokale antwoorden op mondiale problemen.

Milieu is dit jaar de nieuwe categorie van de World Press Photo Contest, en daarmee zowel aanleiding als onderwerp van deze tentoonstelling. Dit gaat niet alleen over de uitstervende diersoorten, de smeltende poolkappen, de uitdrogende gronden, de vervuilde oceanen en de enorme hoeveelheden mensen die daardoor hun plek moeten verlaten. Er moeten namelijk dingen gebeuren, want we hebben dus met zijn allen een probleem. Daarom is ons team op zoek gegaan naar wat je zelf kan doen, en wat er al gedaan wordt. Hierbij zijn de NonFiction Photo fotografen op pad gegaan om initiatieven vast te leggen van mensen die het heft in eigen hand nemen – en de journalisten hebben de aangedragen oplossingen eens tegen het licht gehouden. Wat is hier eigenlijk nieuw aan? Werkt het wel of niet? En wat komt er nog meer bij kijken? Samen maken fotografen en journalisten in deze tentoonstelling een verhaal: Non fictie, no nonsense.

Exposerende fotografen zijn Joost Nuijten over energie en Code Rood; Dennis Lapré en Majella Elgersma over alternatieve veeteelt methoden; en Marion Verwey over Tiny Houses. Zij geven elke woensdag (14, 21 en 28 november) om 15.00 een rondleiding langs World Press Photo 18 en hun eigen werk. De urgentie van het thema milieu wordt tevens in een video-interview met dr. Margreet Boersma, lector Duurzaam Financieel Management aan de Hanzehogeschool toegelicht, als onderdeel van de tentoonstelling.

De boodschap van deze kritische tentoonstelling wordt kracht bijgezet door de serie ‘Fucking Recycle’ van designer Becky Redman. In de woorden van de designer zelf: “Fucking Recycle. Do it. It is very important. This poster collection has been designed to increase awareness and promote action. 50 different posters have been screenprinted on 100% recycled paper. Using the do it yourself mode of production, a messaging system has been created and implemented.” Er is in de Synagoge een selectie uit de collectie tentoongesteld.

Daarnaast is de documentaire ‘Passengers’ over Syrische vluchtelingen te zien, gemaakt door journaliste Tarfa Abdulghafour, die zelf het land heeft moeten ontvluchten vanwege haar professie.

Voor de nieuwsgierige mens is er ook de Academy: een uitgebreid programma, met onder andere een International Student Night (22 november) met workshops, discussies en een lezing van de beroemde fotograaf Magnus Wennman, winnaar in de categorie ‘Mensen’. Daarnaast wordt er een portfolio-avond aangeboden voor fotografen en is er een speciale belevingsavond ‘Human Flow’ (19 november) met beeld, tekst en verhaal, waarbij de gelijknamige documentaire van kunstenaar Ai Wei Wei vertoond wordt.

Kadir van Lohuizen, de World Press Photo 18 winnaar in de categorie milieu (series) met ‘Wasteland’, geeft op donderdag 15 november 19.45 een Academy lezing te midden van de tentoonstelling in de Synagoge Groningen. Van Lohuizen toont in deze fotoreportage hoe afvalstromen worden verwerkt, of niet verwerkt, in diverse metropolen zoals Tokio en Amsterdam. Wat zijn de gevolgen van verstedelijking en massaconsumptie? Hoe zijn steden in staat afval te verwerken op een effectieve en duurzame manier? De fotograaf deelt zijn ervaringen tijdens het maken van de serie en geeft naderhand een korte rondleiding door de tentoonstelling.

Die avond is ook Egbert Pikkemaat, de ontwerper van de duurzaam ontworpen expositiemuren, aanwezig om te vertellen over zijn project. Deze muren zijn gemaakt volgens een circulair materiaalgebruik principe en zijn het canvas voor de Green is the new Black expositie.

Het Academy programma wordt aangevuld door rondleidingen door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Dr. Scott Eldridge vertelt in zijn rondleiding ‘Visual Media’ over hoe de verhalen van maatschappijen verteld worden. Dr. David Shim gaat in zijn rondleidingen ‘Visual Global Politics’ in op visuele representatiemethoden, zoals stereotypering, die ten grondslag liggen aan mondiale politiek. Dr. Bob de Jonge geeft een rondleiding ‘Migratie’, waarin hij de relatie tussen geweld en immigratie bevraagt, evenals de rol van schoonheid in de fotografische verslaggeving hiervan.

De Synagoge is dagelijks geopend en rolstoeltoegankelijk; kaarten zijn op locatie en online verkrijgbaar. Er zijn speciale arrangementen voor bezoek met de klas, studenten of collega’s; ook is er elk weekend een kinderhoek voor gezinnen tussen 13.00 en 17.00 en zijn er dagelijkse rondleidingen om 14.00 en 16.00.

Voor de webshop en meer informatie: www.nonfictionphoto.nl


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF