NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Praat mee over duurzame toekomst voor Groningen

Praat mee over duurzame toekomst voor Groningen

Inwoners van de provincie Groningen ervaren dagelijks de gevolgen van aardgaswinning. Daarom is de overgang van fossiele naar duurzame energie nergens zo urgent als hier. In 2050 willen wij dat alle energie in Groningen duurzaam is opgewekt. Hoe dat vormgegeven kan worden en hoe de inwoners in de regio hier iets aan kunnen hebben, is een belangrijke vraag die wij samen met onze inwoners willen beantwoorden.

Wij hebben de ambitie om in 2020 21% van de energie duurzaam op te wekken. Hiervoor liggen we op koers. Daarna is ons doel om in 2035 60% van de energie duurzaam op te wekken en in 2050 100%. Daarin past de vraag hoe aardgas vervangen kan worden. Naast energiebesparing zullen alle vormen van duurzame energie hiervoor nodig zijn: biomassa, windenergie, zonne-energie, en duurzame warmte. Wij willen de gesprekken vooral richten op die onderwerpen waar de provincie een (ruimtelijke) rol in heeft: zonne- en windenergie. Wij zoeken naar vormen van duurzame energie waarbij Groningers kunnen meedenken, meedoen en meeverdienen. Zonneparken en windmolens bieden economische kansen en we willen die opbrengsten zoveel mogelijk binnen de regio houden. Dit willen wij samen met de Groninger bevolking vormgeven.

Nieuw beleid samen vormgeven
Voordat wij nieuw beleid voor duurzame energie opstellen, gaan wij in gesprek met inwoners, betrokken organisaties en experts. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten op tien locaties in de hele provincie. Met behulp van goede informatie en mooie voorbeelden van elders zoeken we in die bijeenkomsten samen naar nieuwe oplossingen. Wat willen onze inwoners bijdragen, waaraan hebben ze behoefte of juist niet en wat hebben ze voor idee├źn over dit onderwerp? De gesprekken moeten ons helpen bij het maken van nieuwe regels en uitgangspunten op het gebied van met name zonneparken en windenergie. Ook voor het opkomen voor de Groninger belangen in Den Haag, waar veel regels op energiegebied bepaald worden, is het voor ons belangrijk om te weten wat er leeft.

Praat mee!
Iedereen die mee wil praten is welkom! De gesprekken zijn in maart en april. Vanaf half februari staan de data en locaties op www.provinciegroningen.nl/duurzameenergie. Na de zomervakantie verwachten we de eerste concrete acties op basis van het resultaat van de bijeenkomsten.
Reacties op dit bericht zijn nu al welkom op onze Facebookpagina www.facebook.com/energieinGroningen.

Bron: Provincie Groningen

 


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF