NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
700ste deelnemer Nationale Duurzame Huizen Route een feit

700ste deelnemer Nationale Duurzame Huizen Route een feit

Familie VermaasIn mei 2017 meldde zich de 700ste huiseigenaar voor de Nationale Duurzame Huizen Route. Peter en Harriët Vermaas uit Nieuw-Amsterdam (Drenthe), eigenaren van een Nul-op-de-Meter woning werden verrast met een bloemetje en lokale biologische producten. Een mooie mijlpaal op weg naar duizend duurzame huizen op duurzamehuizenroute.nl in 2017. Stuk voor stuk woningen van eigenaren die trots zijn op de door hen genomen energiebesparende maatregelen en hun keuzes en ervaringen graag delen met andere geïnteresseerden.

Enthousiaste Nul-op-de-meter familie
Huiseigenaar Peter Vermaas is vol enthousiasme over zijn weg naar Nul-op-de-Meter. “23 jaar geleden kochten we deze jaren ’80 woning. Toen al bewust vanwege de tuin op het zuiden om optimaal gebruik te maken van zonne-energie.” Samen met z’n vader bouwde hij een windmolen met spanwijdte van 3 meter. “Goed voor een kleine 500 Wattpiek”. Daarnaast werden er een zonneboiler en voor 600 Wattpiek aan zonnepanelen op het dak geplaatst. Enkele jaren later werd de windmolen afgebroken en in 2013 kwam er voor 6.6 kWp aan zonnepanelen en bouwde Peter zijn Toyota Prius eigenhandig om tot elektrische auto. In de jaren erna kwam er een HR-luchtwaterpomp, werd de gehele woning geïsoleerd en werden er meer aanpassingen gedaan zoals een nieuwe HR-ketel.

Peter en Harriët vinden het leuk om vanuit een stukje ideologie, hobby en vakkennis bij te dragen aan een beter milieu en duurzamer verbruik van fossiele brandstoffen. Die combinatie heeft eraan bijgedragen dat de familie Vermaas inmiddels produceert in plaats van consumeert. Een schitterend resultaat en prachtige toevoeging aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

Huis bezoeken
Steeds meer huiseigenaren melden hun woning aan op de Duurzame Huizen Route en hebben er plezier in om anderen te vertellen over hun ervaringen. Tot en met juni kunnen geïnteresseerden mee met diverse thematours. Dit zijn excursies van groepen van maximaal 15 mensen naar een woning waarbij er aandacht is voor een specifiek thema. De eerstvolgende gelegenheid om huizen te bezoeken en verhalen te horen is op de eerste twee zaterdagen van november 2017. Mensen in heel Nederland stellen dan weer hun huis open.

Op naar 1000 duurzame huizen
De Nationale Duurzame Huizen Route viert dit jaar haar eerste lustrum en hoopt door te groeien naar 1000 duurzame huizen. Wekelijks worden er woningen aangemeld en de teller staat inmiddels op 713 woningen. Iedereen die duurzame maatregelen heeft genomen en daar graag over vertelt, is van harte welkom om zijn huis aan te melden op www.duurzamehuizenroute.nl.


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF