NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Velt-lezing ‘Peren in de verdrukking’

Velt-lezing ‘Peren in de verdrukking’

Organisatie:Velt-afdeling Groningen

Tijd:vanaf 20.00

Datum:16 mei 2019

Locatie:Kruidenhof De Linde

Adres:Boersterweg 32, Sint Annen

Kosten:3 euro voor Velt-leden en 5 euro voor niet-leden

Bezoek website

Op donderdag 16 mei houdt Tammo Katuin van de Noordelijke Pomologische Vereniging op uitnodiging van Velt-afdeling Groningen (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een vlammend betoog voor het redden van perenbomen.

Peren kwamen met de eerste landbouwers uit Iran deze kant op. De vruchten werden gedroogd en gemalen om brood van te bakken. Ook hier bij ons werden ze gegeten totdat de aardappel ze verdrong. In Groningen, Friesland, Drenthe en het Kampereiland staan nog wat oude stoof- en handpeerbomen. Maar ze verdwijnen in rap tempo. Oorzaken zijn uitbreiding van steden en dorpen, verstening van tuinen en slechte bodemgesteldheid, gecombineerd met onkunde. Haast niemand weet meer hoe men deze bomen moet onderhouden en waarvoor men peren allemaal kan gebruiken. En zo worden oude bomen gekapt, terwijl ze waardevolle DNA-dragers zijn en als oude bomen op zichzelf al heel waardevol en prachtig zijn.

Tammo Katuin licht in zijn lezing het internationale perenproject toe en bespreekt de oorzaken van achteruitgang, de mogelijkheden tot behoud en nieuwe aanplant van peren. Bovendien roept hij op om bomen van oude peren- en appelrassen in Groningen bij de Noordelijke Pomologische Vereniging te melden.

De lezing begint om 20.00 uur bij Kruidenhof De Linde , Boersterweg 32, 9796TB Sint Annen. Toegang 3 euro voor Velt-leden en 5 euro voor niet-leden. Velt-tuin- en kookboeken en boeken van de Pomologische Vereniging zullen ook te koop zijn (contact betalen). Graag aanmelden bij L.vandermerwe@ziggo.nl.

 

 foto Bart van Lienden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF