Toekomst Zaaien bij biodynamisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde

Toekomst Zaaien bij biodynamisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde

3 oktober 2021 - 3 oktober 2021
14.00 - 15.30

Ommelander tarwe, Sint-Jansrogge, Eenkoren, Terschellinger gerst, Gelderse Risweit, witte en rode emmer: het zijn allemaal oude graanrassen die op biodynamisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof worden geteeld. Piet van Zanten en zijn zoon Jaap telen op de zware Groningse klei granen, zaden en peulvruchten. Piet vertelt: ‘De oude granen leveren in kilo’s minder op, maar de hogere prijs maakt dat goed. Die oudere rassen zijn namelijk heel smaakvol, dus daar kun je erg lekker brood van bakken.’

Op 3 oktober mag iedereen meedoen om een akker in te zaaien met Lichtkornrogge. Samen zaaien is een prachtige ervaring, voor jong en oud. Piet en Jaap vinden het mooi om bij mensen interesse te wekken voor de oorsprong van brood, cake en koekjes. Ook vertellen ze graag over hoe zij als biodynamische akkerbouwers zorgdragen voor een vruchtbare bodem en een rijke biodiversiteit als basis van een veerkrachtige landbouw en gezonde voeding.

Toekomst Zaaien is vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. Oude rassen vormen een genetische schatkist. Het is van groot belang om de genetische diversiteit voor de toekomst te behouden, want die eigenschappen heb je nodig om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door de BD-Vereniging in samenwerking met Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en BD Grondbeheer. In de weekenden van oktober vindt het Toekomst Zaaien plaats op zeven verschillende biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen.

Hier kun je je aanmelden.

Terug naar agenda

Toekomst Zaaien bij biodynamisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde

Geweideweg 7, 9798 TA Garmerwolde, Netherlands