NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Ontdekking van de Hunze door de stad Groningen

Ontdekking van de Hunze door de stad Groningen

Organisatie:Het Groninger Landschap

Tijd:11.00 - 14.00

Datum:13 juli 2019

Locatie:Fietstunneltje

Adres:Polderpad, Waterhuizen (Fietsknooppunt 78)

Kosten:gratis

Bezoek website

We gaan op zoek naar de ontbrekende schakel van het Hunzedal tussen het Zuidlaardermeergebied en het Reitdiepgebied.

De rivier De Hunze heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Groningen. Vanaf de 8e eeuw v.Chr. is er bewoning op de plek, waar nu de stad Groningen ligt. Mooi, hoog gelegen op een uitloper van de Hondsrug, met in het westen de Drentse Aa, en in het oosten de Hunze. Een stad heeft water nodig maar er was ook een continue strijd tegen het water, vanuit het zuiden kwam het water uit het hoger gelegen Drenthe en vanuit het noorden vanaf de zee. Om de handel en afstroom te bevorderen werd de loop van de Hunze voortdurend gemanipuleerd. De kronkels werden afgesneden en nieuwe lopen werden gegraven.

Rond 1400 wordt het water van de Hunze naar de stad geleid. Vanaf Waterhuizen wordt het Schuitendiep/huidige oude Winschoterdiep gegraven. Daardoor is de oude Hunze grotendeels drooggevallen.

Het Groninger Landschap heeft in de Hunzevisie aangegeven het de moeite waard te vinden om het systeem van de Hunze weer als een geheel te zien en te kijken of de ontbrekende schakels tussen het Zuidlaardermeer en het Reitdiepgebied hersteld/ontwikkeld kunnen worden. Dit is precies de route die wij vandaag gaan volgen. In deze excursie nemen we u mee om op zoek te gaan naar de oude Hunzeloop en we vinden nog verrassend veel sporen!

Deelname-informatie
We vertrekken op tijd, dus kom ook tijdig!
Om 14.00 uur komen we aan bij het eindpunt: bezoekerscentrum Reitdiep. Daar is gelegenheid om iets te drinken en wat rond te kijken. vU kunt daarvandaan op eigen gelegenheid terug naar huis fietsen of gezamenlijk terug fietsen naar het startpunt.
Kinderen kunnen mee, maar ouders moeten er rekening mee houden dat de fietstocht ook door de stad Groningen gaat.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF