NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Lezing: Het Jaar van de Huiszwaluw: over een bedreigde dorpsgenoot

Organisatie:Avifauna Groningen

Tijd:20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Datum:14 februari 2018

Locatie:’t Vinkhuys

Adres:Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Kosten:gratis voor zowel leden als niet-leden

Bezoek website

Woensdagavond 14 februari 2018, aanvang 20.00 uur, organiseert de Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen weer een lezingenavond in ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen. Centraal deze avond staat de Huiszwaluw die zowel bij Sovon als bij het dit jaar 50 jaar bestaande Avifauna Groningen is uitgeroepen tot Vogelsoort van het Jaar 2018. De lezing wordt verzorgd door Loes van den Bremer van Sovon.

De aantallen broedende huiszwaluwen namen sinds 1970 met ruim 80% af. Van zo’n getal schrik je. Waarschijnlijk was de afname van insecten daarvan een belangrijke oorzaak. Huiszwaluwen verlieten vooral het stedelijk gebied, waar je tegenwoordig nauwelijks meer kolonies aantreft. Sinds de eeuwwisseling neemt het aantal broedparen landelijk weer licht toe, zo blijkt uit kolonievogeltellingen. Hoe kan dat? Wat bepaalt nu vooral het succes, of juist de tegenslag van de huiszwaluw? Daarover weten we nog veel te weinig.

In deze lezing over het Jaar van de Huiszwaluw vertelt Loes van den Bremer van Sovon er van alles over. Wat weten we over de kolonies in Nederland, maar vooral ook welke kennis ontbreekt er? In het Jaar van de Huiszwaluw in 2018 maken we een start met het verzamelen van deze kennis, door o.a. het organiseren van een landelijke neststudie. Hoe je hieraan kan meedoen en welke activiteiten we verder gaan organiseren, dat hoor je deze avond.


Foto Bertus Webbink©

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF