NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Inspiratiedag Kind & Natuur

Inspiratiedag Kind & Natuur

Organisatie:IVN Noord

Tijd:09.00 - 15.15

Datum:13 oktober 2018

Locatie:De Veldhoeve

Adres:Zuideresweg 10, Orvelte

Kosten:gratis voor leden; € 20,- voor professionals

Bezoek website

Natuur is gezond! Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk, betere leerprestaties en minder stress. IVN zet zich in om kinderen en jongeren toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. Wil jij je hier ook voor inzetten? Kom dan op 13 oktober naar de Inspiratiedag Kind & Natuur, die IVN Noord organiseert voor kind-, jeugd- en jongerenbegeleiders. Het is een vervolg op de succesvolle Scharrelkids Inspiratiedag, maar dan in een nieuw jasje en op een nieuwe locatie. Doen, beleven en zelf ervaren staan nog steeds centraal. In en om onze mooie Veldhoeve in Orvelte, midden in de natuur, geven we je nieuwe ideeën en praktische tips om kinderen en jongeren de natuur weer te laten beleven. Meld je aan via het webformulier op ivn.nl.

Wat is de invloed van natuur op het kinderbrein? “Kinderen ontdekken de wereld precies als natuurwetenschappers: ze vormen hypotheses over de wereld om hen heen en testen die. Juist het ongerijmde zet hun hersenen aan het werk.” Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt ons
mee in de wondere wereld van het kinderbrein en de invloed die de natuur daarop heeft.

Workshops
Er zijn gedurende de dag twee workshopsrondes en voor elke ronde kun je
kiezen uit één van de onderstaande workshops. De keuze voor de workshops
kun je ’s ochtends bij aanmelding maken. Een greep uit de workshops die je kunt volgen:

Helden van de herfst: paddenstoelen spreken tot de verbeelding van kinderen. Natuurlijk door de verhalen, maar ook door de vele vormen en kleuren. IVN-er en natuurfotograaf Geert de Vries laat je ontdekken hoe je hier leuke en leerzame activiteiten aan kan koppelen.
Blij met de bij: ‘Het gaat niet goed met de bijen,’ dat is wat je veel hoort. Maar hoe breng je het belang van de bij onder de aandacht van kinderen? Als voormalig leerkrachten weten vader en zoon Ter Bork als geen ander hoe je dit thema in de klas kunt behandelen.
Kinderen willen een sterk verhaal: verhalen vertellen is een eeuwenoude vorm van informatie uitwisselen, elkaar vermaken en iets leren. In deze workshop leer je hoe storytelling als spannende werkvorm ingezet kan worden bij jeugdactiviteiten.

En verder:

Buitengewoon Groen: hoe vergroen je een schoolplein?
Scharrelkidsactiviteiten: leuke en laagdrempelige kinderactiviteiten.
Het Buitenlokaal: hoe gebruik je de aanwezige materialen voor natuur- en andere lessen?
Groene Smoothie: lekker en gezond eten uit de natuur.

Dankzij financiële bijdragen van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, is deze dag gratis voor vrijwilligers uit deze provincies. Professionals betalen een kleine bijdrage van €20,00. Gratis annuleren kan tot 6 oktober 2018, dit geldt voor zowel betalende als niet-betalende deelnemers. Bij latere afmelding zijn wij genoodzaakt de kosten voor de lunch van €10,00 in rekening te brengen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF