NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
De bewoners van de boerderij op Wolddijk 103

De bewoners van de boerderij op Wolddijk 103

Organisatie:Het Groninger Landschap

Tijd:14.00 - 16.00

Datum:16 december 2018

Locatie:Bezoekerscentrum Reitdiep

Adres:Wolddijk 103, Groningen

Kosten:gratis

Bezoek website

Een gids van het Groninger Landschap vertelt u over de bewoners van de boerderij die nu het Bezoekerscentrum Reitdiep huisvest.

Het Bezoekerscentrum Reitdiep is gevestigd in de monumentale boerderij aan de Wolddijk 103 pal ten noorden van de Stad Groningen. Dit bezoekerscentrum is de poort naar één van de oudste cultuurlandschappen in Europa, het Reitdiep gebied. Langs de loop van de oude Hunze, in het gebied dat ook wel bekend staat als de Koningslaagte, wonen al sinds het begin van onze jaartelling mensen.

De monumentale boerderij is een historische boerenplaats die in de 16e eeuw op een middeleeuwse omgrachte wierde lag en tot de kloostergoederen van Selwerd behoorde. Bij de reductie van Groningen in 1594 vielen de gronden toe aan de provincie Groningen. De provincie Groningen verpachte de boerderij lange tijd, in ieder geval vanaf 1605. In 1853 werden de boerderij en de gronden particulier verkocht. De landerijen werden in 1989 met de bijbehorende boerderij , ten behoeve van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur, overgedragen aan het Groninger Landschap, die er in 2010 een bezoekerscentrum in realiseerde. De historische verkaveling bleef in al die eeuwen intact en is nog duidelijk herkenbaar op moderne luchtfoto’s.

Deelname-informatie
Koffie en thee verkrijgbaar

Aanmelden kan hier.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF