9 juni: film Oerboeren van het Westerkwartier in het Groninger Forum

9 juni: film Oerboeren van het Westerkwartier in het Groninger Forum

9 juni 2022 - 9 juni 2022
20:00 - 21:30

In Oerboeren van het Westerkwartier worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde oerboeren tussen de 76 en 102 jaar oud geinterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen ze ons meegeven voor de toekomst?

Koop hier je kaartje

Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud. Met Oerboeren kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen we ons meegeven voor de toekomst?

We gaan op zoek naar de kennis van voor de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren 60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.

Programma met mini-college

De vertoning wordt georganiseerd in het kader van Forum Green House, een programma van het Forum over de relatie tussen mens en natuur, met film, documentaires, talkshows, een groene markt én een schitterend kunstwerk van Merijn Vrij. Na afloop van de vertoning van Oerboeren geeft Alex Datema een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij is voorzitter van BoerenNatuur en zelf ook boer in het Westerkwartier. Hij kan ons daarom als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna gaan we met elkaar in gesprek en is er gelegenheid om na te praten.

Tentoonstelling en andere vertoningen

De film wordt de komende tijd ook nog in diverse dorpshuizen in het Westerkwartier vertoond. Vanaf 2 juli volgt een tentoonstelling in het Museum Wierdenland. De film is mede tot stand gekomen met behulp van het programma Westerkwartier Natuurinclusief.

Terug naar agenda

9 juni: film Oerboeren van het Westerkwartier in het Groninger Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen, Netherlands