NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Waarom Operatie Steenbreek?

Waarom Operatie Steenbreek?

Droge voeten
Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om bewoners te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening van tuinen en de leefomgeving worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan een versterking van de effecten van klimaatverandering zoals meer hoosbuien, en hogere temperaturen in de zomer. Klimaatscenario’s laten in de zomer meer hevige buien zien. Tijdens deze hoosbuien moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool en daar waar het niet snel genoeg afgevoerd kan worden betekent dit overstromingen. Meer verstening betekent dat er minder water de bodem in kan trekken en er dus meer water via het riool afgevoerd moet worden. De combinatie van de toename van hoosbuien door klimaatverandering en de woontrend om de tuin vol te leggen met tegels maakt daarmee dat het riool regelmatig overbelast is. De gevolgen waren nu al te zien in veel steden die deze zomer kampten met ondergelopen straten en kelders tijdens de vele hoosbuien. Naast het vergroenen van de openbare ruimte kan vergroenen van tuinen daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het behouden van droge voeten. Zeker als je bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren.

Hitte stress
Daarnaast versterkt de verstening het stedelijk hitte-eiland effect. Dit is het temperatuurverschil tussen stad en buitengebied. Zo kan het tijdens een zomernacht in de stad zo 5 graden warmer zijn dan op het platteland. Vooral in de zomer kunnen hoge temperaturen in de stad een negatief effect hebben op de gezondheid van mensen, met name ouderen en zwakkeren. En dat wordt in de toekomst niet minder. Integendeel, de klimaatscenario’s van het KNMI laten richting 2050 alleen maar warmere zomers zien. Tegels en bestrating warmen op en zorgen ervoor dat de hitte langer vastgehouden wordt in de stad. Groen zorgt daarentegen voor verkoeling, door voor schaduw te zorgen. Gras en ander laag groen dragen ook bij door te zorgen dat de bestrating niet op kan warmen. Naast beschaduwing beïnvloedt het groen de temperatuur in de stad ’s nachts door uitwaseming. Groen verplaatst daarbij koel water uit de grond naar de lucht waardoor de temperatuur daalt. Dit transport van water naar de lucht wordt gebruikt om voedingsstoffen uit de bodem te vervoeren en oververhitting te voorkomen. Tegel eruit, tuin erin heeft daarmee dus een verkoelend effect.

The birds and the bees en de innerlijke mens
Een ander belangrijk negatief effect van betegelde tuinen is een afbreuk van de biodiversiteit. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Burgers die hun tuin vergroenen leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Want laten we eerlijk zijn, een groene tuin en straat is toch gewoon veel fijner en mooier om te wonen?

Gemeente Groningen
De gemeente Groningen wil graag een leefbare en klimaatbestendige stad worden. Om te zien waar in de stad de uitdagingen liggen is er een klimaat stress test uitgevoerd. Waar in de stad is de kans op waterstress tijdens hoosbuien en hittestress tijdens hittegolven het grootst en hoe versteent is de stad? Dit is in kaart gebracht zodat gekeken kan worden waar welke maatregelen het meest urgent zijn. Hierbij kan gedacht worden aan technische maatregelen zoals verbetering van het riool, maar zeker ook aan meer groen in de stad. Nieuwsgierig hoe uw straat eruit komt in stress test? Niet alleen de gemeente Groningen heeft deze verkenning gedaan, ook andere gemeenten in de provincie kampen met problemen en houden hun klimaatbestendigheid onder de loep.

Doe mee
Operatie Steenbreek is een beweging. Hoe meer mensen meedoen met activiteiten in hun eigen tuin, straat, school of clubhuis – hoe meer we kunnen bereiken. We zijn voortdurend op zoek naar mensen die hun eigen tuin, straat of omgeving willen vergroenen. Heb je een idee voor jouw tuin, buurt of clubgebouw? Neem contact met ons op, dan kijken we hoe we je vanuit Operatie Steenbreek kunnen helpen om dit mogelijk te maken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF