NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Tour du Boer Busrit – tijdens Let’s Gro

Tour du Boer Busrit – tijdens Let’s Gro

Na het zomerse fietsrondje door de provincie dacht Jasper Tiemens: het lijkt me nuttig dat meer mensen dit beleven! Met de boer meekijken, en van de boeren zelf horen hoe ze omgaan met natuurinclusieve landbouw, in hun eigen habitat.

Tijdens het innovatiefestival Let’s Gro kwam de gelegenheid: een mooie oude bus werd geregeld via het nationaal busmuseum in Hoogezand en op de tamtam geroffeld: iedereen is welkom om op bezoek te gaan bij een melkveehouder en een akkerbouwer, met onderweg een kennisquiz en afsluitend een weldadig Proevement in historische setting in Bad Nieuweschans. Hetzelfde rondje was ook ’s ochtends mogelijk, maar dan zonder Proevement.

Na onderweg warmgedraaid te zijn met kennisvragen kwamen de mensen eerst aan bij Berend en Wilma Steenbergen. Hier wordt de middaggroep opgewacht door gedeputeerde Henk Staghouwer, die aan de groep uitlegt hoe belangrijk de provincie natuurinclusieve landbouw vindt en vastbesloten is dit te ondersteunen in Groningen.

Potstal
Berend is een jaar of zes geleden biologisch gaan werken en sinds een paar jaar biologisch dynamisch. Ze hebben een potstal laten bouwen en met meer dan 90 hectare grond ruim voldoende grond om grondgebonden te opereren. We lopen in de potstal, waar de koeien al weer een aantal weken vertoeven. Zo is er ook een voordeel met een bezoekje in dit jaargetijde.

(Een potstal is een stal waarin de mest wordt opgepot. Op gezette tijden wordt de mest bedekt met een nieuwe laag stro. Door deze manier van werken komt het vee steeds hoger te staan. Als het mengsel van mest en stro een bepaalde hoogte heeft bereikt, wordt de stal geleegd. De ondertussen goed aangestampte en gerijpte mest wordt verspreid over kavels die worden gebruikt voor de akkerbouw. Dit systeem van bemesting wordt wel een potstalcultuur genoemd.)

Weidevogels
De dames liggen heerlijk in het hooi, terwijl Berend met een vleugje Groningse humor vertelt over de werking van de potstal en hoe hij experimenteert met bijvoorbeeld het onder water zetten van zijn land voor de weidevogels. Het mengsel van hooi en mest uit zijn potstal gaat het land op en verrijkt de bodem. De groep luistert geboeid, en dan komen de vragen los. Mooi om te zien hoe geïnteresseerd deze gemêleerde groep is, de meesten hierop afgekomen omdat ze gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe boeren in de praktijk verduurzamen.

Vogels als inspiratie
Na een bezoekje aan de boerderijwinkel van Wilma is het helaas weer tijd om op stap te gaan. Onderweg is de boeren busquiz een voorbereiding op een heel andere tak van sport: het akkerbouwbedrijf van Peter Harry en Eline. Peter Harry is gepassioneerd vogelaar en veranderde zijn manier van boeren na het zien van een paar patrijzen op zijn land. Zijn traditionele manier van werken met de teelt van onder andere aardappels en bieten veranderde geleidelijk van bijvoorbeeld veel Roundup gebruik en diepploegen naar veel aandacht voor natuurlijke plaagbestrijding, een meer oppervlakkige grondbewerking en gebruik van groenbemesters. Peter Harry kijkt voortdurend naar nieuwe technieken die hij kan toepassen voor een gezonde teelt, maar ook ruimte voor akkervogels. Vanuit de bus naar hun oude boerderij Kloosterplaats zien we grote groepen Goudplevieren vliegen.

Grauwe Kiekendief
Daarnaast zijn Eline en Peter Harry begonnen met een werkgroep met buurtbewoners om in een groot gebied rondom hun boerderij ‘Kloosterplaats’ meer natuur te creëren en te onderhouden. Overhoekjes en dammen worden ingericht met veel ondoordringbare struweel (stuikenlagen) en ze hebben het bermbeheer overgenomen van de gemeente. Naast verschralingsbeheer worden ook hier kleine stukjes struweel aangelegd voor schuilmogelijkheden en voedsel voor vele soorten dieren. En zo wordt het landschap hier verfraaid met beplanting en zijn geregeld bijzondere vogels te zien zoals de Grauwe Kiekendief zoekend naar muizen. Eline vertelt ervaren en rustig over hun bedrijf en resultaten. Soms komt Peter Harry aan het woord voor meer gedetailleerde informatie. We luisteren en stellen duizend vragen.

Proevement
We moeten ook hier weer vertrekken om niet alle hapjes te missen bij het Proevement in Bad Nieuweschans. Gelukkig gaan Eline Ringelberg en Pater Harry Mulder mee. Terwijl de bus fullspeed met 90 over de A7 raast pakt Peter Harry de microfoon om te vertellen wat hij nog was vergeten.

We komen met een gezonde trek aan bij de Oude Remise. Dit fascinerende historische gebouw was ooit een locomotiefloods. Begin 2018 vestigen tien bedrijven zich hier die de lokale voedselketen hier in het Oldambt komen versterken, zoals een brouwerij, een mouterij, een havermoutmaker, bakkerij en ciderproducent.

Maar nu dus een Proevement, georganiseerd door de Graanrepubliek, die het gebruik van oude graansoorten stimuleren. Verspreid door de imposante ruimte staan lokale ondernemers met de meest bijzondere producten, zoals oesterzwammenkroketten, pukkelpompoensoep, emmertarwerisotto en havermelklikeur. Er is genoeg ruimte voor iedereen om het verhaal achter de smakelijke hapjes te horen. Op de terugweg naar Stad bedanken we buschauffeur Albert, die ons de hele dag onverstoorbaar door het prachtige Groningse land vervoerde in de Volvo uit 1980.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF