NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Groenterand

Groenterand

Eetbare Stad OogstfeestMartijn Tielen en een groep jongeren wil onder de vlag van Transition Town Groningen biologisch groente kweken in de stad vergemakkelijken met behulp van kant-en-klare balkonbakken die groot genoeg zijn om groente in te kweken en toch licht genoeg om te vervoeren per bakfiets.

“De basisgedachte is dat verandering begint bij jezelf, en dat verandering alleen lukt als het een goed gevoel geeft op korte termijn. Dat gevoel moet ontstaan als je een moestuin cadeau krijgt en een leuke jongere die voor je deur komt afleveren!

De bakken worden 100% ecostyle gemaakt en lokaal bovendien. Desgewenst wordt groente ingezaaid of worden zaden en instructies bijgeleverd. Volledig beplant kan ook, voor de echt luie tuinier. De gedachte is dat de bakken verkocht worden tegen iets meer dan kostprijs. Er is een plan met kostenraming, een prototype van een moestuinbak, een op te kalefateren bakfiets, contacten met toeleveranciers en werkplaatsen zijn gelegd (oriënterend) en ook de website en huisstijl zijn al ontwikkeld.

Een meerwaarde is dat (a) ook jonge mensen/studenten betrokken worden bij stadstuinieren en (b) ook mensen die weinig tijd hebben en geen klussers zijn een alternatief hebben om te starten met tuinieren zonder bakken van geïmpregneerd hout te hoeven kopen, en daarnaast verzekerd zijn van goede grond en goed zaad. De PR behelst (naast een website en Facebook) het rondgaan in de stad met beplante bakfietsen en het schenken van verse muntthee op duurzaamheidsmarkten. Het project wordt onderdeel van een groter plan van Transition Town op het gebied van permacultuur en educatie, maar kan ook los daarvan functioneren.

Ontwikkeling
We hebben qua menskracht in totaal al ongeveer 100 uur geïnvesteerd in het ontwikkelen (in overleg) van de plannen, het netwerken, het ontwikkelen van de huisstijl en website (inclusief teksten), en het ontwerpen van het prototype, dat volgende week klaar is.

De volgende grote investering bij de uitvoering zal vooral liggen bij Martijn en Guido. Zij besteden elk ongeveer een werkdag per week in de opstartfase – voor de lente losbarst dus. Voor netwerken en coördineren is Linda Langendijk van Transition Town beschikbaar voor een à twee dagen per week. Er zal hulp gezocht worden bij de PR waar nodig. Is eenmaal een start gemaakt, dan zullen we moestuinbakken/balkonbakken verkopen voor iets meer dan kostprijs zodat we kunnen blijven investeren in het project.”

Ga naar het stemformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF