NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Frankville

Frankville

Frankville1Frank van der Waals heeft, samen met een groep studenten ‘mooi-weer-tuinierders met een missie’, sinds 2014 een stukje grond op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen in gebruik dat Frankville heet. Het mag zich nu al een jaartje de voortuin van het Zernike noemen. Na een succesvol eerste jaar, met een zalige oogst, is er sprake van uitbreiding.

Frankville probeert op een ongedwongen manier de medemens in contact te laten komen met seizoensgebonden en lokaal geproduceerd eten. Dit doen we door de leden een serie down to earth workshops aan te bieden waarbij ze de basics van plantonderhoud leren.

Naast biologische groente en fruit, leuke workshops en interessante lezingen krijgen leden bij ons de kans om zelf een project op te zetten. Dit jaar willen we beginnen met (i) verticaal tuinieren, (ii) het kweken van paddestoelen, en (iii) het bouwen van een kas. Deze projecten zullen weer meer mensen aanspreken en zorgen ervoor dat wij dé showcasetuin van Groningen kunnen worden. Bij ons kan men ervaren, leren en ontspannen.

De Pluk van de Petteflet Prijs zou voor ons een uitkomst zijn omdat we hiermee onze projecten kunnen realiseren om zo nog meer mensen te inspireren en op het juiste pad te zetten.

We hebben al een paar mensen in de startblokken die aan de slag willen gaan met de drie projecten.Tijdens ons oogstfeest zijn er commissies gevormd die zich bezighouden met de realisatie van de bovengenoemde projecten: verticaal tuinieren, paddestoelen kweken, en het bouwen van een kas.

Verticaal tuinieren

In steden is er vaak beperkte ruime, waardoor verticaal tuinieren een oplossing kan bieden voor mensen die toch willen produceren. Wij willen hier zelf ook mee aan de slag, om student en stadjer te laten zien dat je op je balkonnetje ook al een hele hoop aardbeien, kruiden en boontjes kunt laten groeien.

Paddestoelen kweken

Het leuke aan paddestoelen kweken is dat het een hele goede vleesvervanger is en onze link met de RuG kan versterken. Wij willen namelijk een constante flow van paddestoelen leveren aan de kantine van het sportcentrum. Zo kunnen zij daar een verantwoord, lokaal geproduceerd soepje eten.

Kas
Om eerder te kunnen beginnen met zaaien (en in dit geval minder afhankelijk te zijn van de faciliteiten van de RuG), willen we een eigen kas op Frankville. We hebben een mooi ontwerp liggen wat gemaakt is van gerecyclede raamkozijnen.

Ga naar het stemformulier

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF