NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Het Groninger Tuinfestijn

Het Groninger Tuinfestijn

LOGO - Groninger Tuinfestijn

Van tegeltuin naar onderhoudsarme groene oase

Steeds vaker besluiten Stadjers om hun tuin volledig te betegelen, omdat het bijhouden ervan te veel tijd zou kosten. Maar een groene tuin hoeft helemaal niet zoveel werk te zijn! Daarom organiseerde de Natuur en Milieufederatie Groningen in 2014 diverse activiteiten: in mei werd een actiedag gehouden in 3 tuincentra en was er een lezing met tuincoryfee Romke van de Kaa. Daarnaast werd een stadse tegeltuin omgetoverd tot makkelijk te onderhouden groene oase.

Onze acties vielen op en Wout Veldstra van de gemeente Groningen kon vanuit de landelijke Operatie Steenbreek zijn verhaal doen voor Kassa Groen over de toenemende verstening van de stad. Opnieuw vond er een tuin-make-over plaats! Bekijk hier het televisie-item.

Groen heeft tal van voordelen

Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren, en zorgt voor een beter klimaat in de stad. In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ware ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten!

Groningse opmaat van Operatie Steenbreek

Het Groninger Tuinfestijn kan worden gezien als opmaat voor de uitvoering van Operatie Steenbreek in Groningen. Dit onttegelingsproject is een samenwerking van verschillende Nederlandse gemeentes om verdere verstening van de Nederlandse tuinen tegen te gaan.

Download hier de stap-voor-stap flyer mét handige makkelijke plantenlijst
Download hier de brochure over (natuur-) en milieuvriendelijk-tuinieren

Tips voor het aanleggen van een onderhoudsarme groene tuin.

Deze slideshow doet verslag van de tuin-make-over die op 24 april 2014 plaatsvond in het kader van het tuinfestijn. In één dag is de tegeltuin veranderd in een groene tuin! Inspiratie opdoen? Klik dan op het eerste plaatje en bekijk de slideshow.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF