NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Wilgen en Bijen!

Foto - Bomen050 - Schietwilg Stadspark~ Ingezonden door de Bijenhoudersvereniging Groningen ~ 

Wilgen zijn van levensbelang voor bijen. Zij vormen in het voorjaar de belangrijkste bron van stuifmeel en nectar, omdat zij uitbundig bloeien op een moment dat er nog weinig andere bloei is. Bijen zijn te onderscheiden in: honingbijen en hommels (sociaal levend) en wilde bijen (solitair levend).

Wilgen zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat de ene plant alleen mannelijke bloemen heeft en de andere alleen vrouwelijke. De gele mannelijke katjes leveren veel stuifmeel en weinig nectar en de groene vrouwelijke katjes leveren veel nectar en geen stuifmeel. Stuifmeel is een bron van eiwit nodig voor de ontwikkeling van gezonde jonge bijen. De suikerhoudende nectar is een bron van energie voor de volwassen bijen. Sommige wilde bijen halen het voedsel voor hun larven zelfs uitsluitend van wilgen, zodat voor deze soorten geldt: geen wilgen, geen bijen.

Ook vlindersoorten die als volwassen dieren overwinteren, zoals citroenvlinder, kleine vos, dagpauwoog en gehakkelde aurelia, putten energie uit de nectar. Zij gebruiken geen stuifmeel.

Veel soorten
De wilgenfamilie (Salicaceae) kent een groot aantal soorten, zoals schietwilg (Salix alba), bos- of waterwilg, grauwe wilg, kraakwilg, bittere wilg, laurierwilg, amandelwilg, kruipwilg en kruisingen (bijv. treurwilg) en bastaarden daarvan.

De meeste soorten zijn struiken. Ziet men een echte boom, hetzij een knotwilg of een opgaande boom, dan is het bijna altijd een schietwilg, zoals ook de wilg op bijgaande foto. Deze schietwilg staat op een weitje in het Stadspark dicht bij de plaats waar onze vereniging haar bijenstal heeft.

Door de grote verscheidenheid is er ook een grote variatie van bloeitijden (afhankelijk van de lengte van de winter) van februari tot mei. Voor de bijen heeft dat als voordeel dat, als de bloei van de ene soort niet kan worden benut door tijdelijk slecht weer, er kan worden geprofiteerd van een later bloeiende soort. Dus als men de natuurwaarde van een gebied voor bijen wil verhogen, moeten er zoveel mogelijk verschillende soorten worden aangeplant en wel zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. Bij het beheer moet erop worden gelet dat wilgen niet onoordeelkundig (d.w.z. voor de bloei) worden gesnoeid en gekapt.

Ook belangrijk voor de mens
Eeuwenlang is de wilg ook voor de mens van groot belang geweest. Hij werd gebruikt voor het maken van vlechtwerk, zinkstukken voor dijken, klompen, etc. Tegenwoordig worden snelgroeiende soorten ook weer geteeld voor duurzame brandstof, zoals de recente wilgenplantage op het bedrijventerrein Roodehaan.

De bast van de wilg werd vroeger gebruikt in de pijnbestrijding. Men had ontdekt dat door op de bast te kauwen of er een drank van te trekken de pijn bij bepaalde kwalen kon worden bestreden. Toen de wetenschap had uitgevonden welk bestanddeel van de bast daarvoor verantwoordelijk was, werd dat naar de wilg (Salix) salicine genoemd en kon op basis daarvan de bekende pijnstiller aspirine (acetylsalicylzuur) worden gemaakt die nog steeds in gebruik is.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF