NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Ode aan de Linde

~ Ingezonden door Ellen Vissia van de Foto - BOmen050 - lindeblad Plantenwerkgroep IVN Groningen-Haren ~

Ik wil een ode brengen aan de Linde. In plantsoenen en parken is deze boom vaak aangeplant, maar ook in veel straten. Zelf woon ik in zo’n straat en zo maak ik de Linde al sinds jaar en dag van dichtbij mee. Ik moet zeggen tot groot genoegen want er valt veel aan te beleven.

Laat ik beginnen in het vroege voorjaar als de bomen nog kaal zijn. Wanneer je als de zon schijnt eens goed kijkt naar een Linde, dan zie je dat de uiteinden van de takken rood zijn, echt mooi rood. De schors is vaak begroeid met mossen en korstmossen en ook dat is een lust voor het oog. Als het dan wat warmer wordt, verschijnen er groene toefjes. Het zijn blaadjes die nog opgevouwen zijn. Het ziet er sprookjesachtig uit, vind ik, zo’n dor uitziende boom met hier en daar iets groens. Vervolgens ontwikkelen zich heel lichtgroene blaadjes en die zijn zo teer en zo fris….onvoorstelbaar! En zoveel! Dat die boom dat allemaal kán.

De blaadjes worden snel wat steviger en later in het voorjaar verschijnen er bloemknoppen, kleine bolletjes aan een langwerpig blaadje. In juni begint de boom te bloeien, de bolletjes gaan open en beginnen er pluizig uit te zien. Een heerlijke geur vult de straat gedurende een dag of tien. Wanneer het voorbij is, vallen de meeldraden op de grond.

Wat ook naar beneden valt is een regen van kleverige druppeltjes: honingdauw. Dit drijft menig autobezitter tot wanhoop want er valt niet tegenaan te wassen. De boosdoener is de bladluis die zich voedt met het sap van bladeren en vervolgens honingdauw uitscheidt. Het is dus luizenpoep! Bijen en hommels doen zich hier graag te goed aan. Rond de kruin van de boom wemelt het trouwens van vliegende insecten die allemaal iets te zoeken hebben bij de Linde. En ook vogels zitten er in natuurlijk.

Als de zomer vordert, beginnen de zaden af te vallen. Ook dit zijn bolletjes aan een langwerpig blaadje. Als helikoptertjes cirkelen ze naar beneden. In de herfst worden de bladeren geel en komt de hele vracht naar beneden. En dat betekent veel werk voor de gemeente want die ruimt het op.

En dan begint alles opnieuw.  Ik zou ze niet graag missen, de Lindes in mijn straat!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF