NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

“Het gaat er maar om dat we de kracht van de natuur weer zien. En dat we ervan durven te eten. Gewoon. Lokaal.”

Adres:Crematoriumlaan 6 Groningen

~ Ingezonden door Tita Struiving van Transition Town Groningen ~ 

Bij het crematorium van Groningen staat een pruimenboom. Dicht bij het toegangshek, tegenover het fietstunneltje. De boom staat met de voeten aan de vijverrand en drinkt het water dat direct van de dodenakker afvloeit. Af en toe daalt de nog bijna warme rook vanuit de schoorsteen van het crematorium op de boom neer. De dampen kunnen zo gezond niet wezen, toch deert het de boom niet.

In de zomermaanden, maar soms ook in de winter, passeren vele wandelaars de boom. Mensen die afscheid moeten nemen van een persoon die hun dierbaar was, komen er langs. Mensen die op pelgrimstocht zijn en het Pieterpad lopen eveneens. Allemaal zijn ze op hun eigen manier in transitie. Op weg naar een nieuwe bestemming, langs een soms nog onbekende route.

En daar staat de pruimenboom, die onder deze stadse omstandigheden werkelijk een fenomenale hoeveelheid vruchten draagt. Zonnig geel. Heerlijk zoet en sappig. Makkelijk te plukken, want de takken buigen naar beneden. Deze boom is voor ons een goed symbool voor onze beweging: Transition Town Groningen.

Het wereldwijde netwerk Transition Town staat voor: het zien van mogelijkheden voor een nieuw begin. Samen de transitie naar een duurzame wereld aangaan door in te zetten op lokaal samenwerken: sociaal, groen en met plezier. En dat kan. Als het moet zelfs op de puinhopen van de olie-afhankelijke maatschappij. Het gaat er maar om dat we de kracht van de natuur weer zien. En dat we ervan durven te eten. Gewoon. Lokaal.

Zie de vruchten die je plukken kunt.
En eet ze waar je ze vindt.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF