NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Een Wilg met een Gouden Randje

Adres:Jupiterstraat 143, Groningen

Een wilg met een gouden randjeOp Golden Raand, het tuincomplex van de Volkstuin Vereniging Vinkhuizen, staat sinds kort een bijzondere boom.
Of, nou ja, boom? Oordeelt u zelf aan de hand van de foto.
Twaalf april dit jaar hebben de tuinders van de vereniging Boomplantdag gevierd.
Vanwege het 35-jarig bestaan van de vereniging hebben ze die dag 35 wilgen gepoot in de singel die langs het Grote Pad ligt.
Dat was een hele gebeurtenis. De wilgen, gedoneerd door de jubilerende Rijksuniversiteit, lagen al enkele weken in de sloot te wachten. Die zaterdagochtend arriveerde allereerst de grondboor. Een manshoog apparaat met benzinemotor waarmee je gaten van 20 centimeter doorsnee en 1 meter diep kunt boren. In bijna elke grondsoort. Rond tienen werd het drukker in de kantine. De vrijwilligers voor de klus druppelden binnen.

Na een zeer korte uitleg (“We gaan nu 35 wilgen poten in de hoofdsingel. Daarvoor moeten vier mensen telkens de grondboor bedienen, iemand moet de boom in de goede stand in het gat zetten en weer anderen moeten er grond en compost omheen scheppen. Tenslotte moet er een gieter water bij”) waren de werkzaamheden in een mum van tijd onder de aanwezigen verdeeld en toog men aan het werk.
Het bedienen van de grondboor eiste de nodige concentratie en vasthoudendheid. De boor heeft geen moeite met de zware klei. Tot hij iets hards tegenkomt, stenen of boomwortels. Dan stopt meteen de boor en draait in plaats daarvan de machine door. En die is sterk. We leerden ervan dat je hem met z’n vieren moet vasthouden, wijdbeens moet gaan staan en ook niet te dicht bij de sloot.

Yvonne Mettes heeft de eerste wilg gepoot.
Ze stapte naar voren en zei: “Ik wil dat doen, ik wil de eerste van die wilgen planten. Vijf jaar geleden is mijn vader overleden. Zijn lichaam heeft hij aan de wetenschap gegeven, daarom was er nooit een graf of een speciaal plekje om naartoe te gaan. Al die jaren heb ik eraan gedacht om een boom te planten ter nagedachtenis aan hem en nu is het goede moment hiervoor gekomen. Mijn vader had zelf ook een volkstuin waar hij graag was, dus dit is een mooie plaats en daarom draag ik deze boom op aan hem.’’
En ze plantte de fiere wilg in het net gemaakte gat en schepte er grond en compost in.
En wij allemaal stonden eromheen, met een brok in de keel.
De wilg staat op een mooi plekkie, naast de brug over de hoofdsloot, een soort brugwachter.
Er is goede hoop dat hij gaat wortelen, wilgen zijn taai, volhouders.
Maar het verhaal van Yvonne leeft in elk geval in ons verder.

Kees van Vliet namens Volkstuinvereniging Golden Raand Vinkhuizen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF