NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

“Een mooie boom in Stad, ik koester deze schat”

Adres:Patrijspoort Groningen

 

Foto - Bomen050 - Papierberk Lewenborg

~ Ingezonden door Peter Kruijt, LeRoy-gebieden Lewenborg ~ 

Voor mijn huis staat een Papierberk. De Latijnse naam is Betula papyrifera. Berken zijn bekend om hun witte schors, maar de schors van de papierberk is wel heel bijzonder. Hij bestaat uit hele dunne laagjes, die in het groeiseizoen afbladeren als papier. De witte kleur wordt veroorzaakt door de betulienkristallen in de bovenste lagen van de schors.

Het hout van de papierberk bevat brandbare harsen, het brandt daarom ook wanneer hij volop in het groen staat erg goed. De papierberk komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Europa wordt hij sinds 1750 gekweekt onder meer vanwege zijn resistentie. Barre kou zoals in de laatste winters of hevige zomerstormen zoals die in de afgelopen zomers: het deert hem schijnbaar niet.

Ik gebruik zijn bast voor de decoratie van mijn kistjes en om de pvc-buis van het irrigatiesysteem van mijn vierkantemetertuin te maskeren. De Indianen gebruikten zijn schors voor nog meer toepassingen: als dakbedekking, voor het maken van vaten, tasjes en als huid voor hun kano’s. Daar denk ik aan wanneer ik naar mijn boom kijk. De boom als een bron van leven.

Deze boom is alweer meer dan 13 jaar een levensgezel. Het is mijn favoriete boom. Ik zie hem wanneer ik de gordijnen van mijn slaapkamer opendoe en weer als ik ze sluit voor het slapengaan. Ik zie de seizoenen voorbijtrekken in mijn boom. Zie het blad en de katjes komen, het blad kleuren en vallen, de dode takken die na een stormachtige dag of nacht onder de boom liggen. Haar silhouet tegen het licht van de maan op koude heldere decembernachten. O zo mooi!

In de zomer zie ik verschillende soorten mezen de boom afromen op zoek naar zaden en insecten. De koolmezen druk en fanatiek, de pimpels een tikje speels, de staartmezen terloops tsjirpend en luchtig balancerend. Ik hoor in voorjaar en zomer ‘s ochtends rond zonsopgang de eerste aarzelende tonen van een merelman. Hij overnacht in de boom. Overdag ligt de boom op de route van schaterende eksters en krassende kraaien. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle insecten die de boom bewonen.

Dat een buurman klaagt over de ‘troep’ die een boom geeft en heimelijk snoeiaanvallen op de erfgrens pleegt, het deert mij niet. Ik repareer zijn botte snoeiwerk zo goed als mogelijk en troost mij met de gedachte dat deze boom een veel langer verblijf op aarde zal zijn beschoren dan deze schennispleger. Een mooie boom in Stad, ik koester deze schat.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF