NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Bijzondere Kastanjeboom voor ATV Piccardthof

Adres:Piccardtlaan 2, Groningen

foto - Bomen050 - Piccardthof Amateurtuindersvereniging Piccardthof, Piccardthoflaan 2, is alweer 72 jaar een feit. Het tuincomplex ten zuiden van de stad heeft zo’n 300 tuinen en beslaat ruim 18 hectare. Door de jaren heen zijn heel wat mooie (monumentale) bomen geplant. Op de hoek Prunuslaan/Berkenlaan staat een kastanjeboom met een bijzondere betekenis.

De kastanjeboom is in 1992 geschonken door de heer en mevrouw Nijland ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging. Mevrouw Nijland is de dochter van de heer Top. Hij heeft samen met de heer Piccardt begin jaren veertig de aanzet gegeven tot de oprichting van de vereniging. De heer Top was tevens de eerste voorzitter van Piccardthof. In 2013 kwam mevrouw Nijland samen met haar echtgenoot een kijkje nemen bij de boom, die een prachtige plek heeft in een veldje dat uitkijkt op de vijver.

 

foto - Bomen-050 - Piccardthof

Het tuinpark begon in 1942 met moestuintjes voor Stadjers. Het terrein werd stukje bij beetje uitgebreid tot aan de Piccardthofplas. De moestuinen veranderden langzaam in siertuinen waarvan er geen twee gelijk zijn. De vereniging biedt Stadjers de mogelijkheid om hun tuinhobby uit te oefenen en te ontspannen in de natuur.

Piccardthof heeft sinds de jaren negentig het Natuurlijk Tuinieren hoog in het vaandel staan. Bij Natuurlijk Tuinieren wordt rekening gehouden met de natuur als geheel. Dit betekent dat er wordt gezorgd dat de natuur in de tuin zich optimaal kan ontwikkelen. Heel concreet wil dit zeggen dat zowel de planten als de dieren het in de tuin naar hun zin hebben. Om het evenwicht tussen plant en dier niet te verstoren, wordt er bewust geen gif gebruikt om bijvoorbeeld onkruid te bestrijden. Er zijn voorzieningen gecreëerd voor vogels, insecten en egels. Door dieren meer ruimte te geven, helpen ze met bijvoorbeeld het eten van slakken en bladluizen.
Er zijn vandaag de dag zo’n twintig plekken van het algemene groen op het tuinpark ingericht volgens de principes van het Natuurlijk Tuinieren. Van het bijbehorende nationale keurmerk heeft Piccardthof het maximale aantal punten in haar bezit.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF