NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Drie oude Populieren op het plein van GR-ID

~ Ingezonden door Detmer Hubbeling van het Grafisch Museum Groningen (GR-ID) ~

Foto - Bomen050 - Populieren bij GR-ID Rabenhauptstraat Soms zijn bomen heel mooi, fraai, monumentaal, en moeten ze toch weg. Omdat ze oud en breekbaar worden, in dit geval. Maar ze staan er nog steeds. En dat is dan weer omdat mensen het sneu vinden en niet op tijd keuzes durven maken die even pijn doen, maar voor de lange termijn beter zijn.

Zo is het gegaan met de drie populieren op ons schoolplein.  Vroeger was dit een school, nu zit hier al ruim 25 jaar het Grafisch Museum, tegenwoordig GR-ID geheten. Veel mensen kennen dit pand van de stadsarchitect Siebe-Jan Bouma, die veel gebouwen heeft ontworpen in de stad Groningen, waaronder een flink aantal scholen. Een school had in het verleden vaak een flinke boom op het plein, veelal een kastanje of een linde. Een beetje forse dikke boom waar je bijvoorbeeld een bank omheen kon bouwen.
Het is mij onbekend of Bouma bij zijn ontwerp van de school ook aan een boom heeft gedacht.

Op een gegeven moment heeft men er drie populieren geplant, vermoedelijk Duitse of zwarte populieren, maar ik heb nog niet iemand kunnen vinden die daarover uitsluitsel kon geven. Het zijn drie majestueuze bomen geworden, die het gebouw en de straat markeren. Maar zoals het populieren vergaat: ze groeien snel en worden op zekere leeftijd breekbaar en gevaarlijk. Reeds een aantal jaren geleden werd het plan opgevat om de bomen te rooien en er nieuwe voor in de plaats te zetten. Een goed idee, zou je zeggen, om dan een stevige traag-groeier te planten, als een kastanje of een linde… Maar een deel van de buurt heeft heftig geprotesteerd en het plan is niet doorgegaan. Want dat zou toch jammer zijn, die mooie grote bomen weg…

Dat is een gemiste kans, de jonge aanplant zou nu al een zeker aanzien kunnen hebben. Inmiddels zijn er al takken op straat gevallen in een storm, boven op auto’s en net niet op voorbijgangers. Een hovenier heeft de drie bomen bijgesnoeid, maar het is dweilen met de kraan open, dit is het lot van populieren. Dus zouden er keuzes moeten worden gemaakt, de oude vellen en een nieuwe planten. Dat is toch ook mooi? Dat uit het graf van het oude nieuw leven opstaat?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF