NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Nacht van de Nacht bij kolken in het Oldambt

dsc02179Twee kolken, zwak oplichtend door het verre schijnsel van de lichtkoepels van Delfzijl, Winschoten en zelfs Emden. Verder het pikkedonker, versterkt door de bosjes die de kolken en de grasveldjes omzomen en de oude boerderijschuur. De donkerste plek in de gemeente omdat verdere bebouwing zich kilometers op afstand bevinden? Een ideale plek om de Nacht –zijn donkerte en stilte -te beleven.
Op die plek werden de 50 toeschouwers, na een fietstocht door het donker, vanuit Midwolda getrakteerd op een verhaal over de kolken, een dans en een gedicht. Hendrik van der Ham vertelde op aansprekende wijze over het ontstaan van de kolken tijdens de Maartensvloed van 1686. De woedende Dollard baande zich toen een weg door de dijk van 1665, de Middeldijk. Na zijn verhaal klonk de Dans van de Ridders (Montagues and Capulets) uit Romeo en Julia van Sergej Prokofiev. De leerlingen van de dansgroep van de muziekschool Oost Groningen/ kunstencentrum de Klinker, onder leiding van Ina Possel kwamen op. Alleen hun lichtjes waren te zien. De dansers leken wel boven de aarde te zweven en daarbij soms de lichtkoepels aan te raken. Aan het slot verdwenen zij op geheimzinnige wijze in de bosschages. De stadsdichter van de gemeente Oldambt, Anky Kraster, sloot het evenement bij de kolken af met een toepasselijk gedicht over de geheimzinnige nacht.
In een lange rij fietsten de bezoekers via het Kolkenpad terug naar Midwolda. Bij ieder van de drie kolken vertelde Aart Jan Langbroek over het ontstaan ervan, de verscheidenheid aan natuur die er in wordt aangetroffen en de wijze waarop de kolken en de natuur behouden kunnen worden. Tegelijkertijd werd genoten van de sterrenhemel en de stilte rondom.
Terug bij Pitcht&Putt in Midwolda werd een heerlijke kop soep met brood voorgeschoteld. Het was een mooie avond, en zoals één van de bezoekers zei ”overdag wil ik zeker nog eens bij de kolken langs”.


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF